Blog

Presentatie op het "Brussels Hand and Upper Limb Symposium" in Genval


Op uitnodiging van Prof. Dr. Schuind mocht ik mijn toepassing van echografie tijdens therapie gaan presenteren op het befaamde "Brussels Hand and Upper Limb Symposium". Het was een zeer interactief en interessant congres. Samen met Prof. Dr. Vögelin mocht ik ook een sessie modereren en de vragensessie in goede banen leiden. 


#handtherapie #handchirurgie #ieper #dikkebus #handcentrumieper


06/04/2024

Lesgeven aan de ULB over de pols


Vandaag mocht ik een navorming voor Waalse collega's aan de ULB (Anderlecht) over "de pols". Het was een intense ochtend omdat ik 3 uur in het Frans les te geven over een heel complex onderwerp. Gelukkig hebben de aanwezig alles goed begrepen!


#handtherapie #handchirurgie #ieper #dikkebus #handcentrumieper


23/03/2024

Presentaties op de internationale Hand Course in Val d'Isère (Fr)

Op vraag van Dr. Xavier Gueffier  mocht ik 2 presentaties geven, dit handelend over het gebruik van echografie en Virtual Reality tijdens therapie. Deze presentaties werden zeer goed onthaald door het internationale publiek met verschillende van 's wereld befaamste handchirurgen. Het was dan ook een hele eer en een waar genoegen om voor dit select publiek te mogen spreken.


#handtherapie #handchirurgie #ieper #dikkebus #handcentrumieper


15/02/2024

Publicatie in het tijdschrift van de Duitse handtherapeuten


Recent verscheen een wetenschappelijk artikel waaraan ik mocht meewerken in het tijdschrift van de Duitse vereniging voor handrevalidatie . Op vraag van mijn Spaanse collega's Alejandro Suero-Pineda en Pablo Rodriguez beschreef ik hoe enkele van mij patiënten de ReHand applicatie gebruikten. Het was een zeer aangename samenwerking dat resulteerde in een mooi artikel! 

#handtherapie #handchirurgie #ieper #dikkebus #handcentrumieper


17/01/2024

Virtual Reality in Hand Therapy


Vandaag had ik de eer om op het Frans nationaal handcongres in Parijs een presentatie te geven (in het Frans) over mijn ervaringen met “Virtual Reality” in mijn praktijk.

Hierbij doet men handelingen in een compleet virtuele wereld en de patiënten ervaren dit als zéér realistisch.

#handtherapie #handchirurgie #handcentrumieper #virtualreality #innovatie #ieper #dikkebus #


19/12/2023

Echografie ondersteunde handtherapie


Op het gezamelijke Belgisch congres handchirurgie - en revalidatie mocht ik een presentatie geven over "echografie" als visuele ondersteuning voor handrevalidatie.

Dit concept is vrij nieuw binnen de kinesitherapie en ik kon mijn ervaringen delen met de aanwezige chirurgen en collega's.20/11/2023

Online presentatie over ligamentaire polsletsels


Op vraag van de faculteit Kinesitherapie (KUL) mochten Dr. Vandevivere (AZ Groenige) en ik een ganse ochtend online les geven over "ligamentaire polsletsels". 

We vertelden over de anatomie, de polsmechanica, testing, revalidatie en chirurgie.

Meer dan 70 collega's uit gans Vlaanderen volgden de sessie live of uitgesteld.
20/10/2023

Presentatie over de revalidatie bij polsbreuken 


Op uitnodiging van de Tieltse kine-kring mocht ik op 19 september gaan spreken over de revalidatie bij polsbreuken. Dit is een zeer courante aandoening, zodoende was het heel leuk om de collega's hierover een update te geven. Betreft het medische deel gaven Dr. Lambrecht en Dr. Wetsels een overzicht van de conservatieve en chirurgische opties.


20/09/2023

Podcast "More than just a hand" with hand therapist Blair (Dubai)

Episode 4 : Scarwars Trilogy


Het was een eer en een groot genoegen om samen handtherapeut Blair (werkzaam in Dubai) een podcast op te nemen. Hij is zeer actief op de sociale media en hij startte dit jaar met zijn eigen podcast omtrent actuele topics in het werkveld van de handrevalidatie. Voor deze podcast vroeg hij mij om meer te vertellen over de therapeutische aanpak van littekens bij handletsels. Het werd een zeer boeiend gesprek en ondertussen werd de podcast al meer dan 1000x beluisterd.


Je kan deze podcasst ook zelf beluisteren op Spotify.


16/06/2023

2 Presentaties op het Europees Congres Handtherapie in Rimini (Italië)


Dit jaar vond het gecombineerde Europese Congres HandChirurgie - & Revalidatie plaats in Rimini (Italië). Daar had ik de eer om samen mijn goede collega en vriend Alejandro Suero Pineda 2 presentaties geven omtrent het gebruik van de revalidatie app "Rehand".

Het werd een zeer aangename ervaring en er was veel interactie met de andere Europese collega's!


16/05/2023

Presentatie over de revalidatie na duimreïmplantatie en duimreconstructie


Op vraag van Dr. Decramer en Dr. Vanmierlo (AZ Delta, Roeselare) gaf ik op 9 februari een presentatie aan collega's over de revalidatie na duimreïmplantatie en duimreconstructie na amputatie. 

Na een zeer complexe chirurgie volgt een zeer intensieve revalidatie. Alle structuren rond de duim zijn immers geraakt: pezen, bot, aders, zenuwen en huid.


#handtherapie #handchirurgie #dikkebus #ieper #poperinge


10/02/2023

Beeldende kunst in de praktijk


Het is steeds leuk om een nieuw stukje "beeldende kunst" in de praktijk te hebben.

Dit werk ziet er alvast prima uit!

#handtherapie #handrevalidatie #HandRevaTL


06/01/2023

Presentatie op het wereldcongres handchirurgie in London


Tussen 6 en 10 juni werd het 3-jaarlijkse wereldcongres handchirurgie en -revalidatie gehouden in London. Op dit evenement kwamen er ongeveer 3500  à 4000 handchirurgen en -therapeuten uit de ganse wereld af om hun kennis te delen of bij te spijkeren.

Tijdens dit congres had ik ook de eer om er een presentatie te geven over mijn laatst verschenen wetenschappelijke publicatie. Deze handelde over een detailanalyse van een specifieke vragenlijst over het carpaal tunnelsyndroom.

Mijn inzending moest eerst twee rondes van experten doorstaan vooraleer ik groen licht kreeg voor een podiumpresentatie.

Het was alweer een geweldige uitdaging en ervaring!


10 juni 2022

Traktaat voor de patiënten


Een kleine attentie  van een jarige therapeut.


De vorm werd thuis gemaakt met een 3D-printer. 


Smakelijk


02 mei 2022

Een nieuwe website


Het heeft een tijdje op zich laten wachten, maar vandaag is de nieuwste online!


Een frisse layout, duidelijke structuur, links naar de sociale mediakanalen, ... Dit om een goed beeld te scheppen van de praktijk.


We hopen dat u het mooi vindt!


30 maart 2022

Tijd voor een nieuwe uitdaging!


Gisteren heb ik na bijna 18 jaar dienst in het O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem verlaten en ga me nu richten op mijn eigen praktijk. Helaas was de afstand iets te groot tussen beide...
Het is een zeer mooie tijd geweest, met speciale dank aan Dr. Carlo Van Holder en Dr. Wouter Sioen! We hebben naast de eenvoudige ook zeer complexe letsels (handreïmplantaties, toe to handtransfers,...) adequaat kunnen behandelen.

Een surplus was dan ook het wetenschappelijk werk dat we deden. Het resultaat zijn 4 wetenschappelijke publicaties en 3 presentaties op een internationaal forum. Ik kan alleen maar dankbaar zijn voor de kansen die ik kreeg.
#handsurgery #handtherapy #teamwork #gratitude


04 februari 2022

Pionier in Europa met de applicatie "ReHand", presentatie op nationaal symposium


Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst (23/10/21) van de Belgische Handtherapeuten gaf ik een presentatie "Road to ReHand".

Het handelde over mijn eerste patiënt die de tablet applicatie "ReHand" gebruikte. Door omstandigheden die met de eerste lockdown te maken hadden, moest ik noodgedwongen op zoek naar een oefenmethode voor een patiënte met een ernstig handletsel.

Na wat zoekwerk kwam ik terecht bij een Spaanse collega (Alejandro Suero Pineda) en na verschillende onlinemeetings kreeg ik een toelating om hun "app" te gebruiken. Deze applicatie was toen nog niet gecommercialliseerd en zodoende werd ik Europees pionier in het gebruik hiervan. Mijn patiënte kon thuis goed oefenen dankzij ReHand verbeterde ze stelselmatig. Deze innovatieve therapie gebruik ik nog altijd.


Op het symposium sprak Alejandro ook en nadien heb ik hem nog even rondgeleid in Brussel. Uiteraard mocht een Belgische trappist er niet aan ontbreken.

De praktijk bestaat 15 jaar!


Dit jaar bestaat de praktijk 15 jaar en het interieur werd grondig aangepakt! Dank aan het team van Interieur Dekeyzer is de inrichting grondig en functioneel ingericht.


Nieuwe wetenschappelijke publicatie


Op 14 maart 2021 verscheen in het internationale, wetenschappelijke vaktijdschrift "Muscle and Nerve" een artikel van mij.

Het artikel is een "commentaar van mij " over een internationaal gekende vragenlijst die men gebruikt bij het "carpal tunnel syndroom".

Deze vragenlijst bestaat al bijna 30 jaar, maar volgens mij mag deze eens een "update" krijgen. Er staan namelijk geen vragen is over het gebruik van smartphone, tablets,...#science #handtherapie #carpaltunnel #dikkebus #ieper #tomlattre

Presentatie op het "World Congress Handsurgery" in Berlijn


Tussen 19 en 21  juni 2019 werd in Berlijn het wereldcongres handchirurgie & -therapie georganiseerd. Mijn inzending over werd geaccepteerd en het was een hele eer om deze te mogen presenteren tijdens dit internationale forum.

Het handelde over de laatste stand van zaken in het onderzoek dat ik verrichtte over de effecten van een bepaalde operatie bij het carpaal tunnel syndroom (ziekenhuis Waregem).


#science #handtherapie #carpaltunnel #dikkebus #ieper #tomlattre

Carpal Tunnel Syndroom


Tintelingen in de vingers, pijn en 's nachts hierdoor wakker worden... Dit zijn enkele symptomen van het gekende "carpal tunnel syndroom". Eenvoudiger gezegd: de zenuw (nervus medianus) die door het polskanaal loopt, zit gekneld en geeft die specifieke klachten.
Jaarlijks worden er in België gemiddeld 32 000 personen hieraan geopereerd.
Mocht u symptomen vertonen, wacht niet te lang om dit te laten onderzoeken maar ook om dit te laten behandelen. In een vroeg stadium kan dit gerevalideerd worden en kan je een operatie voorkomen.


#educatie #handtherapie #carpaltunnel #dikkebus #ieper #tomlattre

Presentatie voor "Fifthy-One  Ieper"


Op donderdag 5 december 2019 mocht ik een presentatie geven "Over Handen" aan de Ieperse serviceclub Fifty-One , dit op vraag van hun voorzitter Karl Mortier.


Tijdens de avond vertelde ik over "allerhande" zaken met betrekking tot onze handen, zoals de functie, evolutie, de verweving met onze taal, wiskundige aspecten,...


Dit allemaal verduidelijkt met enkele case-reports.


Het was een heel boeiende avond, zeker voor herhaling vatbaar.

European Certified Hand Therapist


In juni 2019 kreeg ik te horen dat ik de titel "European Certified Hand Therapist" verkreeg.

Om deze titel te verkrijgen moet je al nationaal gecertificeerd zijn en daarenboven nog een uitgebreid CV, portfolio, uitgewerkte case reports,... opmaken.

Na 1 jaar werk kon ik alles insturen en was het wachten op nieuws van de commissie.


Het is een hele eer om dit te mogen behalen, want er zijn nog maar 22 therapeuten met deze erkenning in Europa en ik ben de 3de in België

Opmerkelijke foto's


Tijdens een wandeling op vakantie kom je soms heel leuke zaken tegen.


Een kleine fotoshow

big hands Tom Lattré kinesitherapie handtherapie littekenzorg
hand deurklink Tom Lattré kinesitherapie handrevalidatie littekenzorg
hand beeld Tom Lattré kinesitherapie handrevalidatie littekenzorg
handen beeld Tom Lattré kinesitherapie handrevalidatie littekenzorg
handen brievenbus Tom Lattré kinesitherapie handrevalidatie handtherap