Blog

Presentatie over de revalidatie na duimreïmplantatie en duimreconstructie


Op vraag van Dr. Decramer en Dr. Vanmierlo (AZ Delta, Roeselare) gaf ik op 9 februari een presentatie aan collega's over de revalidatie na duimreïmplantatie en duimreconstructie na amputatie. 

Na een zeer complexe chirurgie volgt een zeer intensieve revalidatie. Alle structuren rond de duim zijn immers geraakt: pezen, bot, aders, zenuwen en huid.


#handtherapie #handchirurgie #dikkebus #ieper #poperinge


10/02/2023

Beeldende kunst in de praktijk


Het is steeds leuk om een nieuw stukje "beeldende kunst" in de praktijk te hebben.

Dit werk ziet er alvast prima uit!

#handtherapie #handrevalidatie #HandRevaTL


06/01/2023

Presentatie op het wereldcongres handchirurgie in London


Tussen 6 en 10 juni werd het 3-jaarlijkse wereldcongres handchirurgie en -revalidatie gehouden in London. Op dit evenement kwamen er ongeveer 3500  à 4000 handchirurgen en -therapeuten uit de ganse wereld af om hun kennis te delen of bij te spijkeren.

Tijdens dit congres had ik ook de eer om er een presentatie te geven over mijn laatst verschenen wetenschappelijke publicatie. Deze handelde over een detailanalyse van een specifieke vragenlijst over het carpaal tunnelsyndroom.

Mijn inzending moest eerst twee rondes van experten doorstaan vooraleer ik groen licht kreeg voor een podiumpresentatie.

Het was alweer een geweldige uitdaging en ervaring!


10 juni 2022

Traktaat voor de patiënten


Een kleine attentie  van een jarige therapeut.


De vorm werd thuis gemaakt met een 3D-printer. 


Smakelijk


02 mei 2022

Een nieuwe website


Het heeft een tijdje op zich laten wachten, maar vandaag is de nieuwste online!


Een frisse layout, duidelijke structuur, links naar de sociale mediakanalen, ... Dit om een goed beeld te scheppen van de praktijk.


We hopen dat u het mooi vindt!


30 maart 2022

Tijd voor een nieuwe uitdaging!


Gisteren heb ik na bijna 18 jaar dienst in het O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem verlaten en ga me nu richten op mijn eigen praktijk. Helaas was de afstand iets te groot tussen beide...
Het is een zeer mooie tijd geweest, met speciale dank aan Dr. Carlo Van Holder en Dr. Wouter Sioen! We hebben naast de eenvoudige ook zeer complexe letsels (handreïmplantaties, toe to handtransfers,...) adequaat kunnen behandelen.

Een surplus was dan ook het wetenschappelijk werk dat we deden. Het resultaat zijn 4 wetenschappelijke publicaties en 3 presentaties op een internationaal forum. Ik kan alleen maar dankbaar zijn voor de kansen die ik kreeg.
#handsurgery #handtherapy #teamwork #gratitude


04 februari 2022

Pionier in Europa met de applicatie "ReHand", presentatie op nationaal symposium


Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst (23/10/21) van de Belgische Handtherapeuten gaf ik een presentatie "Road to ReHand".

Het handelde over mijn eerste patiënt die de tablet applicatie "ReHand" gebruikte. Door omstandigheden die met de eerste lockdown te maken hadden, moest ik noodgedwongen op zoek naar een oefenmethode voor een patiënte met een ernstig handletsel.

Na wat zoekwerk kwam ik terecht bij een Spaanse collega (Alejandro Suero Pineda) en na verschillende onlinemeetings kreeg ik een toelating om hun "app" te gebruiken. Deze applicatie was toen nog niet gecommercialliseerd en zodoende werd ik Europees pionier in het gebruik hiervan. Mijn patiënte kon thuis goed oefenen dankzij ReHand verbeterde ze stelselmatig. Deze innovatieve therapie gebruik ik nog altijd.


Op het symposium sprak Alejandro ook en nadien heb ik hem nog even rondgeleid in Brussel. Uiteraard mocht een Belgische trappist er niet aan ontbreken.

De praktijk bestaat 15 jaar!


Dit jaar bestaat de praktijk 15 jaar en het interieur werd grondig aangepakt! Dank aan het team van Interieur Dekeyzer is de inrichting grondig en functioneel ingericht.


Nieuwe wetenschappelijke publicatie


Op 14 maart 2021 verscheen in het internationale, wetenschappelijke vaktijdschrift "Muscle and Nerve" een artikel van mij.

Het artikel is een "commentaar van mij " over een internationaal gekende vragenlijst die men gebruikt bij het "carpal tunnel syndroom".

Deze vragenlijst bestaat al bijna 30 jaar, maar volgens mij mag deze eens een "update" krijgen. Er staan namelijk geen vragen is over het gebruik van smartphone, tablets,...#science #handtherapie #carpaltunnel #dikkebus #ieper #tomlattre

Presentatie op het "World Congress Handsurgery" in Berlijn


Tussen 19 en 21  juni 2019 werd in Berlijn het wereldcongres handchirurgie & -therapie georganiseerd. Mijn inzending over werd geaccepteerd en het was een hele eer om deze te mogen presenteren tijdens dit internationale forum.

Het handelde over de laatste stand van zaken in het onderzoek dat ik verrichtte over de effecten van een bepaalde operatie bij het carpaal tunnel syndroom (ziekenhuis Waregem).


#science #handtherapie #carpaltunnel #dikkebus #ieper #tomlattre

Carpal Tunnel Syndroom


Tintelingen in de vingers, pijn en 's nachts hierdoor wakker worden... Dit zijn enkele symptomen van het gekende "carpal tunnel syndroom". Eenvoudiger gezegd: de zenuw (nervus medianus) die door het polskanaal loopt, zit gekneld en geeft die specifieke klachten.
Jaarlijks worden er in België gemiddeld 32 000 personen hieraan geopereerd.
Mocht u symptomen vertonen, wacht niet te lang om dit te laten onderzoeken maar ook om dit te laten behandelen. In een vroeg stadium kan dit gerevalideerd worden en kan je een operatie voorkomen.


#educatie #handtherapie #carpaltunnel #dikkebus #ieper #tomlattre

Presentatie voor "Fifthy-One  Ieper"


Op donderdag 5 december 2019 mocht ik een presentatie geven "Over Handen" aan de Ieperse serviceclub Fifty-One , dit op vraag van hun voorzitter Karl Mortier.


Tijdens de avond vertelde ik over "allerhande" zaken met betrekking tot onze handen, zoals de functie, evolutie, de verweving met onze taal, wiskundige aspecten,...


Dit allemaal verduidelijkt met enkele case-reports.


Het was een heel boeiende avond, zeker voor herhaling vatbaar.

European Certified Hand Therapist


In juni 2019 kreeg ik te horen dat ik de titel "European Certified Hand Therapist" verkreeg.

Om deze titel te verkrijgen moet je al nationaal gecertificeerd zijn en daarenboven nog een uitgebreid CV, portfolio, uitgewerkte case reports,... opmaken.

Na 1 jaar werk kon ik alles insturen en was het wachten op nieuws van de commissie.


Het is een hele eer om dit te mogen behalen, want er zijn nog maar 22 therapeuten met deze erkenning in Europa en ik ben de 3de in België

Opmerkelijke foto's


Tijdens een wandeling op vakantie kom je soms heel leuke zaken tegen.


Een kleine fotoshow

big hands Tom Lattré kinesitherapie handtherapie littekenzorg
hand deurklink Tom Lattré kinesitherapie handrevalidatie littekenzorg
hand beeld Tom Lattré kinesitherapie handrevalidatie littekenzorg
handen beeld Tom Lattré kinesitherapie handrevalidatie littekenzorg
handen brievenbus Tom Lattré kinesitherapie handrevalidatie handtherap