Wetenschappelijke activiteiten

Wetenschappelijke activiteiten

Wetenschappelijke publicatie, juni 2023

International Journal of Case Reports in Orthopaedics

Dit artikel is een gevalstudie over een patiënt waarbij de zenuw van de duimspieren geraakt was. De zenuw werd gehecht (216 dagen na het letsel) met een bijkomende procedure om de zenuw meer genezingscapaciteit te geven en na een intensieve revalidatie was het resultaat zeer goed!

2 presentaties op het Europees congres handrevalidatie

Rimini, mei 2023

In Rimini (Italië) vond het Europees congres handchirurgie - en revalidatie plaats.

Hier had ik de eer en het genoegen mijn Spaanse collega bij te staan tijdens 2 workshops.

Tijdens deze sessies kon ik mijn ervaringen delen over 3 patiënten die bij in praktijk revalideerden.

Presentatie over polsletsels bij gymnasten,

2023

In de Franse Alpen ging er dit jaar een sportcongres door en ik had de eer er een presenatie te geven over polsletsels bij gymnasten.  Mijn ervaring, kennis als gymnast, trainer en therapeut kwamen daar zeker van pas!

Revalidatie na duimreïmplantie en -reconstructie, 2023

Op vraag van Dr. Decramer en Dr. Vanmierlo (AZ Delta) mocht in mijn ervaring uitleggen over de revalidatie bij patiënten na duimreïmplantie en duimreconstructie. Na een heel complexe chirurgie volgt een zeer intensieve revalidatie

Presentatie op het wereldcongres handchirurgie

2022, London

Na Berlijn was er weer een kans om te presenteren op een internationaal congres.

Na 2 selectieronden kreeg ik bericht dat ik me mocht voorbereiden voor een podiumpresentatie op 10 juni in London.

Mijn presentatie handelde over mijn laatste publicatie, een detailanalyse van de Boston Carpal Tunnel Questionnaire.Wetenschappelijke publicatie 2022, Journal of Hand Surgery Asian - Pacific

Begin januari 2022 verscheen een nieuw artikel in het internationale vaktijdschrift "Journal of Hand Surgery - Asian Pacific". Tijdens de 1ste lock-down van 2019 werd dit idee uit de koelkast gehaald en hèt moment was aangebroken om dit af te werken. 


Het artikel handelt over een detail analyse van een vaak gebruikte vragenlijst bij het carpal tunnel syndroom.

Dit onderzoek toonde aan dat het toch de moeite loont om vragenlijst in detail te onderzoeken.

Presentatie op het wereldcongres handchirurgie

2019, Berlijn

Tijdens dit grote congres mocht ik de laatste resultaten van het onderzoek dat de effecten van de "hypothenar fat pad flap surgery" meedelen.

Het was een hele eer om op dat congres te mogen staan, want dit kwam er pas na een selectie uit vele inzendingen!

Wetenschappelijke publicatie

2021, Muscle & Nerve

Op 14 maart 2021 verscheen in het internationale, wetenschappelijke vaktijdschrift "Muscle and Nerve" een artikel van mij.

Het artikel is een "comment" over een internationaal gekende vragenlijst die men gebruikt bij het "carpal tunnel syndroom".

Deze vragenlijst bestaat al bijna 30 jaar, maar volgens mij mag deze eens een "update" krijgen. Er staan namelijk geen vragen is over het gebruik van smartphone, tablets,...Presentatie op het "Brussels Hand/Upper Limb International Symposium"

2017, Brussel

Wetenschappelijke publicatie

2016, Hand Surgery & Rehabiliation

Na lang en hard werken, werd het onderzoek dat ik verrichte samen met Dr. Van Holder (ziekenhuis Waregem) beloond met een publicatie in het tijdschrift "Hand Surgery & Rehabilitation" (2016)


Het onderzoek handelt over de positieve evoluties die we wetenschappeijke konden aantonen op gebied van kracht, gevoel en symptomen na een operatie. Die operatie heet de "hypothenar fat pad flap" en bij die operatie wordt het een vetdeeltje van de pinkmuis over de zenuw gelegd.

Hierdoor kan deze laatste zich beter herstellen waardoor de mensen na enige tijd weer beter voelen en meer kracht hebben.Presentatie op het Europees congres hanchirurgie

2014, Parijs

Op dit congres mocht ik de eerste resultaten van het onderzoek dat ik verrichtte in het ziekenhuis van Waregem gaan toelichten.

Het was een zeer bijzonder ervaring. Zeker de ontmoeting met de spreekster die net voor mij aan de beurt was, namelijk de gerenomeerde handchirurg Prof. Dr. Elisabeth Hagert.

Organisatie van "The European Hand Therapy Day"

2012, Antwerpen

Tijdens mijn voorzitterschap van de "Belgian Hand Therapists" kregen we de kans op een congresdag te organiseren voor handtherapeuten.

Samen met Paul De Buck ben ik met dit project bijna 2 jaar aan het voorbereiden geweest. Het thema van die dag was "de duim", het publiek en de sprekers kwam uit alle hoeken van de wereld.

Het werd een succes met meer dan 110 deelnemers!